EVEN OLSTAD – MOBBING

Jeg har blitt mobbet hele min barndom.

Det gikk så langt at jeg hadde lyst og ta livet mitt. Det at ingen ser eller hjelper deg gjør at du ikke ser noe annen ut vei. Alt av negative tanker kommer og enste du vil er å ta ditt eget liv.  

Så stod jeg på broen en dag og hadde lyst å ta mitt eget liv, kjente vinden komme imot meg, og hadde ett skritt til så var det gjort, men plutselig kjente jeg en liten positiv tanke inni meg, noe inni meg sa stopp! Den tanken reddet meg fra å ta det siste skrittet, og det er jeg glad for i dag.

Jeg ble mobbet i nesten hele barndommen min. Jeg var heldig og kan nå fortelle min historie, det er ikke en selvfølge. Det har vært mange mørke stunder og tvil om man i det hele tatt vil fortsette. Men jeg klarte meg gjennom det.

Jeg er nå på et punkt i livet der jeg føler meg utrolig bra. Jeg har reist fra å være et mobbeoffer i barndommen til å bli en utdannet skuespiller med en portefølje av ulike teaterforestillinger og TV-serier. Det er en reise som har lært meg at det er aldri for sent å snu livet ditt til noe fantastisk. Mye endret seg da jeg i 2020 valgte å dele min fortelling gjennom en avisartikkel. Responsen var positiv, og det førte blant annet til at jeg ble tilbudt å holde foredrag om min inspirerende reise.

Foto: Hadeland Avis.
Foto: Aleksander Myklebust.

Mobbingen jeg opplevde gjennom barndommen påvirket meg på så mange måter, men den viktigste leksjonen den ga meg var styrken til å takle motgang. Lese- og skrivevanskene mine ble en ekstra utfordring, spesielt fordi jeg ofte ble tatt ut av klasserommet og ikke kunne lære som mine jevnaldrende. Ironisk nok endte jeg opp med et yrke som krever at jeg husker store mengder tekst og replikker.

En av de mest minneverdige øyeblikkene i livet mitt var da jeg skulle stå på scenen for å spille min første forestilling på folkehøgskolen. Min medskuespiller begynte med en monolog, og i det øyeblikket tenkte jeg:

“Jeg husker ikke hva jeg skal si.”

Heldigvis, når det var min tur, flommet ordene ut av meg uten anstrengelse. Jeg skjønte da at jeg bare måtte ha tro på meg selv og stole på at jeg kunne mestre det meste.

Jeg innså også at det å være åpen om min fortid var viktig. Jeg valgte å åpne meg og snakke om mine erfaringer. Dette førte til en forbedring i selvtilliten min, og det ble lettere å dele min historie med andre.

I dag har jeg forpliktet meg til å hjelpe andre som har opplevd mobbing og lignende utfordringer. Jeg reiser rundt i hele Norge og holder foredrag på skoler.Foredraget mitt handler om mitt liv, hvordan mobbing påvirket meg, mine lese- og skrivevansker, og de ulike formene for mobbing jeg har opplevd. Jeg deler også råd om hvordan man kan takle det å føle seg utenfor og ikke inkludert, samt hvor enkeltpersoner kan få hjelp.

Mitt håp er at min historie kan inspirere andre til å tro på seg selv og aldri gi opp, uansett hvilke utfordringer man møter. Livet er en utrolig reise, og det er aldri for sent å skape ditt eget eventyr.