TORSTEIN – JAGET ETTER SUKSESS, PENGER OG TOPPLEDERSTILLINGER

Jaget suksess, penger og topplederstilling – så traff Torstein bunnen. Da Torstein fikk sparken, bestemte han seg for å ta grep. Torstein Martinsen følte hele tiden på at han egentlig burde være et annet sted.

Dette er en sak skrevet i Nettavisen av journalist Helle Lyng Svendsen. BROR har fått tillatelse til å republisere saken på sine nettsider.

– Jeg begynte å få dårlig samvittighet. Jeg leverte ikke på jobb og jeg leverte ikke hjemme. Dårlig pappa, dårlig leder.

– Du sitter hjemme med barna dine, men tenker at du heller bør være på jobb og svare på noen e-poster. Du sitter på jobb til klokken fem, men føler at du heller burde vært hjemme for å kjøre barna til fotballtrening. Ved middagsbordet satt jeg med mobiltelefonen under bordet og sjekket e-poster mens jeg latet som jeg var til stede med barna.

Torstein har gjennom store deler av voksenlivet jaget etter penger, suksess og resultater. Han startet som elektriker og utdannet seg senere til å bli ingeniør. I arbeidslivet har han hatt flere lederstillinger i bransjen. Prestasjoner ble identiteten hans. Gjennom tilbakemeldinger som «du er rå, du leverer» fikk han anerkjennelsen han trengte – og som han ikke klarte å gi seg selv.

– Jeg var drevet av den tilbakemeldingen, redd for å mislykkes og å ikke være god nok.

– Jeg følte meg helt ræva

Småbarnsfaren skulle ikke bare prestere på jobb, men i alle aspekter av livet.

Han skulle trene sju dager i uken, ha «sixpack»-magemuskler, eie drømmehuset, være den beste pappaen og den beste samboeren, ha den kuleste bilen og den feteste motorsykkelen.

Da Torstein var ung gikk han på steroider. Å være sterk var en del av identiteten hans. Her er han avbildet med den kjente bodybuilderen Tommi Thorvildsen.

– Og selvfølgelig feste hardest på byen og bruke mest penger. Jeg skulle maksimere alt i livet, og det endte med at jeg ble utbrent.

I 2011 kom den første smellen. Torstein jobbet på som alltid, leverte gode resultater og fikk som følge enda mer ansvar.

– Jeg blødde neseblod nesten hver dag i tre måneder, men jeg overkjørte det signalet og tenkte ikke på å ta pauser. Jeg skulle jo levere. Jeg hadde mange prosjekter og et stort ansvar, så jeg puttet masse papir opp i nesa til det ikke rant mer og knakk nesten totalt sammen til slutt.

I fritiden begynte han å lære om mentaltrening og meditasjon. Torstein visste at han måtte ta grep.

– Jeg følte meg helt ræva både innvendig og utvendig.

Likevel da et nytt og spennende jobbtilbud ble kastet på han, takket han ja. Rollen var enda et hakk opp i systemet med flere oppgaver og mer ansvar.

«Flink gutt»-syndrom

I det nye selskapet fortsatte Torstein i samme onde spiral med å presse seg selv til å jobbe hardt, og samtidig ha dårlig samvittighet overfor familien. Slik fortsatte han i mange år og gjennom ett jobbytte til.

– Jeg jobbet livet av meg i årevis. Det er vi som har «flink gutt og flink pike»-syndromet som blir utbrent. Næringslivet elsker sånne folk som gir alt for jobben.

Torstein hadde ofte dårlig samvittighet overfor familien.

I den siste jobben han hadde i næringslivet møtte han motstand. Bedriften nedbemannet andre ledere. Torstein kjente på et enormt press.

Gjennom 2019 følte Torstein at han ble mer sliten, mer grå, mer irritert på samboeren og mer fraværende i barnas liv. Alt var feil. Til tross for at han la inn innsats i å meditere og trene hjernen, klarte han ikke å unngå en ny smell.

– Jeg fikk migrene og neseblodet kom tilbake.

Sommeren 2019 tok han turen til legen.

– Legen spurte «hvorfor er du her?» og da begynte jeg å gråte. «Jeg er så sliten», svarte jeg. Jeg knakk helt sammen. Legen snudde seg og skrev ut sykemelding. Han hadde sikkert sett det skje tusen ganger før.

Torstein fikk beskjed om at han i første omgang var sykemeldt i to uker.

Fikk sparken

I kulissene raknet det 17 år lange forholdet med samboeren. Én kveld ble det slutt.

Samme kveld bestemte Torstein seg for at han måtte ta grep for å bryte ut av den negative spiralen.

Han skrev et brev til seg selv der han lovte å si opp jobben sin innen ni måneder – uansett om han var klar eller ei. Nå skulle han endelig starte reisen mot å jobbe med det han brenner for – nemlig veiledning og coaching av ledere og mennesker i ulike situasjoner.

Denne reisen skulle starte tidligere enn antatt. Dagen etter, kun 10–12 timer etter samlivsbruddet, hadde Torstein det faste månedlige planleggingsmøte med lederen sin.

Der ble han møtt med en overraskelse. Torstein får beskjed av sjefen sin om at ledelsen må omstrukturere organisasjonen og kutte kostnader. De hadde blant annet fjernet Torsteins stilling fra organisasjonskartet.

Nå vil Torstein prioritere egen mental helse, og hjelpe andre. Foto: Helle Lyng Svendsen.

– Det var et tilsvarende vondt brudd som jeg hadde dagen før. Samtidig hadde jeg jo skrevet om dette for 12 timer siden.

I etterkant fikk Torstein flere jobbtilbud og gjennomførte et par intervjuer. Men småbarnsfaren visste at han ikke kunne gå inn i en ny lederstilling i bransjen. Han kunne ikke lenger ofre familielivet og helsen for å jobbe.

– Jeg kunne ikke gå rett inn igjen i samme rolle med mer ansvar, lengre timer, mer reising og være enda mer borte fra barna. Det var ikke i tråd med det indre kompasset mitt.

I starten av Torsteins tid som arbeidsledig var småbarnsfaren supermotivert til å starte det nye forretningseventyret. Han gikk «all in» – men samtidig var han sliten, deprimert og redd for hva fremtiden hadde i vente.

– Jeg gikk på en ny smell. Jeg prøvde å coache og veilede andre samtidig som jeg selv slet med å komme meg ut av døren.

– Det kostet alle sparepengene mine

Torstein bestemte seg for å kutte ut coachingen etter ett halvt år for å dykke dypt i hvem han selv egentlig var.

– Det kostet alle sparepengene mine, og sluttpakken jeg fikk. Jeg måtte låne penger til slutt for å klare meg. Jeg hadde like mye utgifter som før, pluss at jeg leide en leilighet til 17.000 kroner. Til slutt hadde jeg så lite penger at jeg flyttet hjem til mamma og pappa.

Der bodde han i to måneder i slutten av 2021 for å få en pustepause. 2022 ble et bedre år for hjernen og i jobben som selvstendig næringsdrivende. Torstein møtte sin nåværende bestevenn på et pustekurs. Sammen startet de et online-kurs i mentaltrening.

I tillegg jobber Torstein oppdragsbasert for Antidoping Norge, hvor han forteller om tiden han brukte steroider og veien ut av et tungt miljø.

Vi vil hjelpe mennesker med å skape et godt liv – og på å jobbe med frykten for avvisning, frykten for å ikke være bra nok og for å ikke ha nok penger. Vi har så mange frykter som holder oss igjen og begrenser oss.

Vil hjelpe unge menn

Avslutningsvis forteller han at han ikke angrer på valget om å gi seg i bransjen han har dedikert store deler av voksenlivet til.

– Den eventyrlige nærheten og kontakten jeg har med barna mine nå er uvurdelig. Det er verdt alt av slit, frykt og dårlig råd. Jeg tror kanskje mange mannlige ledere kjenner litt på at de ikke strekker til som far.

Som selvstendig næringsdrivende holder han også samtalesirkler for menn.

– Man trenger ikke bare være maskulin, sterk og fremoverlent. Det er viktig å tørre å vise svakhet og sårbarhet, og å lytte og være til stede.

Arbeidstakere opplever stress når det stilles større krav og forventninger i jobben enn det de er i stand til å takle, mestre eller kontrollere. Arbeidstakere som opplever stress over lengre tid kan utvikle alvorlige fysiske og psykiske helseproblemer.

Arbeidstilsynet.

Kilde: Lian og Fjell Psykologtjenester.