TROND – VEIEN TILBAKE FRA RUSEN

Trond har hatt mellom 15 og 20 overdoser – noen med vilje i form av suicidale forsøk. Han har tilbrakt over 1400 dager i fengsel og 1300 dager i rusbehandling. Den første rene prøven avga han den 21.april 2021. Den dagen bestemte han seg – nå skulle han bli den beste utgaven av seg selv. Han bestemte seg også for å dokumentere dagene i sosiale medier gjennom kontoen @veientilbake2021 på Instagram.

Trond begynte å ruse seg som 14-åring. Da på de såkalte «lettere» formene for rusmidler som hasj og ulike former for partydop. Det er sånn det ofte starter. Foreldre snakker om hvor farlig rusmidler er, man ender opp med å prøve, og merker ikke bieffektene av det før senere. Da er det fort gjort å tenke, spesielt som ungdom hvor man har perioder hvor man tester grenser, at alt det negative om rus man har hørt ikke stemmer. Plutselig smeller det. De negative mentale effektene av rus kommer sett i et lengre perspektiv. Det er en grunn til at det nå finnes avdelinger og enheter for både rus og psykiatri, og at enkelte leger velger å spesialisere seg innenfor fagfeltet.

Rus og psykiatri går som oftest hånd i hånd. Personer som lider av rusavhengighet har en høyere risiko for å utvikle psykiske helseproblemer, og personer med psykiske helseproblemer har også en høyere risiko for å utvikle rusavhengighet. I noen tilfeller kan rusmidler også utløse symptomer på en psykisk lidelse. På samme måte kan personer med psykiske helseproblemer ha en økt risiko for å misbruke rusmidler som en måte å håndtere eller lindre sine symptomer på.

Etter hvert begynte Trond å ruse seg på sterkere saker. Han likte å trene og kom i kontakt med anabole steroider. Han presterte bra på fotballbanen, og var et lovende talent. Men han slet med smerter og indre uro – strømninger i hele kroppen som ikke ga seg. Videre resulterte dette i at han forsøkte en del beroligende og smertelindrende medikamenter. Både på resept og egenfinansiert, om man kan si det på den måten. Han fikk senere påvist diagnosen Bekhterevs – en autoimmun sykdom som rammer kroppens store ledd. Trond hadde en aggressiv variant.

– Vi har alle en grunn til at ting har blitt som det har blitt. Man kan velge å sette søkelys på det og alltid unnskylde sine handlinger med ytre faktorer. Den tanken er jeg ferdig med – nå er alt opp til meg. Ingen andre.

Han klarte lenge å sjonglere mange baller samtidig; familieliv, idrett, venner, økonomi og arbeid. Den største jobben handlet i hovedsak om å ivareta fasaden han hadde brukt lang tid på å bygge opp. Til slutt tok rusen over – og rev masken sakte og smertefullt av. Sannheten kom for en dag og fasaden slo mer og mer sprekker. Han ble sykemeldt, flyttet hjem til Tromsø og begynte å ha økonomiske vansker. Det ene førte til det andre.

Jeg levde som kjempen i mine egne drømmer. Ingen kunne styre hva jeg gjorde, og hvem jeg skulle være.

I 2005 ble Trond stoppet på grensen fra Finland over til Norge. I bilen hadde han med seg over 1 kilo amfetamin. Passasjerene og Trond blir pågrepet, og narkotikaen blir beslaglagt. Trond blir da som 24-åring utpekt som hovedmannen bak smuglingen, og får en fengselsdom på tre år. Mediene lagde en sak på det, og både straffeutmålingen og oppmerksomheten rundt saken ble en mental belastning for Trond. Han ruset seg enda mer for å håndtere hverdagen.

Trond bar i lang tid preg av et tøft liv med mye rus og kriminalitet. Det er to år mellom bildene ovenfor. Mot slutten av fengselsdommen møtte han en dame som tilfeldigvis var i det lokale svømmebassenget samtidig som han. Tilfeldighetene skulle ha det til at de to fant tonen.

Den kjærligheten jeg følte da var en sterkere rus enn noe annet jeg hadde kjent på tidligere, forklarte Trond.

I den perioden hadde Trond trappet ned en del på rusmisbruket – i hovedsak tok han kun beroligende medisiner for å holde smertene i sjakk. Det ene førte til det andre, og tidlig i februar 2011 ble Trond pappa til en liten jente.

Det var første gangen jeg virkelig hadde en god nok grunn og sterk nok motivasjon til å slutte og ruse meg. Jeg ville gi barnet mitt den oppveksten som jeg selv ikke fikk.

Han gikk en lang periode rusfri, før han igjen havnet på skråplanet. Han begynte i kjent stil å skjule tablettmisbruket for sine nærmeste. Var det noe han virkelig kunne så var det å skjule hvordan han egentlig hadde det. Fasaden var gjenreist – masken var igjen tatt på. Han evner ikke å slutte og ruse seg. Kjæresten gir han til slutt et ultimatum; enten velger du oss, eller så velger du rusen.

Trond bestemte seg for å ta en siste fest. Den varte lenge. Den varte altfor lenge. Festen varer i flere år og består av heroin, fengselsopphold, suicidale forsøk og rusbehandlinger. Til slutt legges han inn. Datoen er 21.mars.2021. En måned etter det avgir han sin første rene narkotikatest på mange år. Datoen er 21.april 2021. Trond valgte å tatovere denne datoen på halsen som en påminnelse om at det er mulig – selv om det i perioder kan være bekmørkt. Fra og med den datoen skulle han bli sin beste utgave av seg selv.

Han åpner en konto på Instagram kalt «veientilbake2021» og dokumenterer dagene sine gjennom bilder og tekster på denne plattformen. Antallet følgere vokser fort og meldingene i innboksen motiverer Trond til å fortsette med deling av hverdagene og erfaringene han har. Han vil skape forståelse og motivere andre i lignende situasjon. 452 dager holder han seg nykter. 25.juni 2022 går han på en smell. I den perioden jobbet han som bartender, og en sen kveld bekjempet fristelsen disiplinen. Han velger å snakke åpent om det:


I samråd med samboeren blir de enige om å finne et sted for behandling igjen. Valget faller på «We Care» i Gjerdrum. På «We Care» begynner Trond å prate om vonde ting han har opplevd og sett, og tør å kjenne på følelsene sine. Dette var ikke vanlig i noen av miljøene han hadde omgått tidligere. Hverken i treningsmiljøet. Eller i de kriminelle miljøene.

Jeg bestemte meg for at jeg skulle gå gjennom stormene denne gangen, ikke utenom som så mange ganger tidligere. Jeg var lenge redd for å åpne opp om mine sårbare sider. Men det har utelukkende gitt positive effekter. Jeg har lært at jeg bare er en vanlig mann med vanlige følelser.

I etterkant av oppholdet har Trond en annen mentalitet til det hele. Tidligere har han sett på alle hendelsene som store nederlag som har påvirket hans mentale helsesituasjon negativt. Men fra og med mars 2021 har han lært utrolig mye. Mest om seg selv, men også om mange andre i lignende situasjoner. Og mange andre pårørende i lignende situasjoner som hans pårørende. Det finnes ikke en fasit på hvordan man blir frisk fra en rusavhengighet. Alle må finne sin vei, og på den veien er det garantert en del fartsdumper.

Datteren hans er fortsatt den største motivasjon for å lykkes med å holde seg rusfri.

Jeg har et ønske om å være en far hun kan stole på, spesielt nå som hun er i tenårene. Vi har daglig kontakt, og jeg møter henne jevnlig. Jeg har også satt meg flere delmål på veien videre; utdanne meg som erfaringskonsulent, kjøpe bolig, ta førerkortet og søke om gjeldssanering.

Vi i BROR heier på deg, Trond. Takk for praten og åpenheten!

Generelle tips som kan hjelpe deg med å stille vanskelige spørsmål til en rusavhengig person:

  1. Vær åpen og ærlig: Kommuniser på en ærlig og direkte måte. Det er viktig at du ikke later som om du forstår hva de går gjennom hvis du ikke gjør det.
  2. Ikke døm: Unngå å være dømmende eller kritisere deres valg og handlinger. Husk at rusavhengighet er en sykdom, og de kan trenge støtte og forståelse.
  3. Vis empati: Prøv å sette deg inn i deres situasjon, og vis empati for deres kamp og lidelse.
  4. Still åpne spørsmål: Still åpne spørsmål som krever mer enn et ja eller nei-svar, slik at du kan få en dypere forståelse av deres situasjon og følelser.
  5. Lytt nøye: Lytt nøye til det de sier, og vær oppmerksom på både verbal og ikke-verbal kommunikasjon.
  6. Vær tålmodig: Rusavhengighet er en vanskelig ting å takle, og de kan trenge tid til å åpne seg og føle seg komfortable med å snakke om det.
  7. Gi dem tid og rom: Gi dem tid og rom til å tenke og reflektere over spørsmålene dine. Ikke press dem til å svare umiddelbart hvis de ikke er klare for det.