Carl Petter – Fra barndommens arr til dagens stolthet

120 kilo. Verdens tredje sterkeste mann. Hele gymmet er stille og får hakeslepp når «Sterkepetter» starter et nytt sett med knebøy. Det lyser enorm styrke av mannen som løfter 360kg i markløft, en styrke han ikke bare fått på treningsrommet.

Det er nemlig livet som har gjort Carl Petter sterk. Et liv som startet hardt og vondt, og for mange av oss på utenkelig vis. Som 3-åring lekte Carl Petter med ilden, bokstavelig talt. Stearinlys satte fyr på pysjamasen til den lille gutten, og han stod i fyr og flamme. Barndommen var preget av utallige operasjoner for å hjelpe gutten som fikk tredjegrads forbrenninger over store deler av overkroppen. På det verste hadde Carl Petter sydd 310 sting på kroppen samtidig. Alvorlig arrdannelse preger overkroppen til den lille gutten. Han så annenledes ut. Noen barn peker, roper æsj, mobber han. De fleste kjenner til den traumatiske hendelsen, men likevel finnes det alltid noen som ikke tenker over sine ord og handlinger.

“På det verste hadde jeg sydd 310 sting på kroppen samtidig”

Carl Petter om turene inn og ut av sykehuset. Foto: Privat


«Det er ofte ikke barnas feil, men feil i oppdragelsen når det gjelder hvordan man møter andre, være det andres utseende eller kultur», fastslår Carl Petter, som er utdannet miljøterapeut. Men det renner over til slutt. Når han begynner på ungdomsskolen, blir det virkelig ille. På vei til og fra skolen, hver eneste dag, står det en gjeng eldre gutter og synger «We don´t need water, let that motherfucker burn». Hver dag er dette starten og slutten på Carl Petter sin skoledag. En dag bestemmer 14-åringen, som er stor og sterk for alderen, at han skal stå opp for seg selv. Han møter tilfeldigvis en av mobberne alene, drar han med i et smug og stiller han opp mot veggen. Han konfronterer mobberen, setter han på plass og skremmer han. Mobbingen tar slutt. Endelig.

“Jeg badet med t-skjorte til jeg var 14 år gammel.”

Carl Petter

«Livet mitt startet her. Dette var på mange måter et vendepunkt. Selvtilliten min økte, jeg ble tryggere på meg selv. Jeg kastet t-skjorta og hoppet ut i vannet først, ga faen. Noen pekte fortsatt, sa fortsatt æsj, men jeg turte endelig å gi faen.»

Men det er ikke bare brann og mobbing Carl Petter måtte kjempe imot. For å komme seg bort fra festing og et rusmiljø som slukte noen av vennene hans, søkte den aktive og treningsglade gutten seg inn på Tonstad Idrettsgymnas. Idretten var det som holdt han på matta. Han er også svært takknemlig for å ha fantastiske foreldre som har støttet han hele veien. I dag takker han foreldrene og idretten for å aldri ha prøvd noe annet enn alkohol. 

Militært løp etter videregående ble livet til Carl Petter. Han var god i det han drev med. Jævlig god. Gjennomtrent, ettertraktet i militæret og motivert skulle han på utenlandsoppdrag. Men så spilte skjebnen han nok en puss.

«Vi var på kurs, kun kort tid før jeg skulle til Afghanistan. En av instruktørene på kurset fikk en idé om å kaste en Flashbang for å tøffe seg. Flashbangen ble kastet i en pause hvor vi ikke hadde på oss hørselsvern. Min militære karriere og fremtidige hørsel forsvant den dagen.»

Ikke grunn nok til å bli ufør og få erstatning, men grunn nok til å ikke kunne få yrkene han ville; yrkessoldat, brannmann eller politi. Carl Petter havnet i fritt fall. Drømmene var knust, og all jobb han hadde lagt ned i flere år for sin militære karriere var tilsynelatende bortkastet.

«Jeg visste ikke hva jeg drev med mer. Ingen ville hjelpe meg. NAV sendte meg bare videre og anbefalte omskolering.»

Foto: Privat

I siste liten søkte han på skole i Trondheim. Barnevernspedagog skulle han bli. Å jobbe med barn og unge som hadde det vanskelig fant han givende. Et yrke han har den dag i dag. Hus og eiendeler ble solgt, og et nytt kapittel skulle starte. Dessverre, før han visste ordet av det, fant han seg selv ny-singel og alene på en 14kvm hybel i en by han ikke kjente til.

Fakta:

Ensomhet og følelsen av å ikke høre til er en av de største årsakene for depresjoner. Under Koronapandemien fikk flere studenter kjenne på ensomheten.

Andelen som sliter med alvorlige, psykiske plager har økt fra 32% til hele 45% fra 2018 til 2021. Andelen studenter som sier de føler seg isolerte og ensomme, har økt fra 30% til 54%.

Universitetsavisa, 2021

Transformasjonen

Carl Petter var ensom. Deprimert. Gikk på autopilot. Så ikke glede i hverdagen og var likegyldig. Mange realiserer ikke at de har vært deprimerte før de er inne i en god periode igjen. Den gode perioden skulle heldigvis vare for Carl Petter. Han var i ferd med, takket være en tilfeldighet, å bli jernmannen kjent som «Sterkepetter».

Han snublet innom et treningssenter i Trondheim der de drev med styrkeløft. Dette er en idrett som består av benkpress, markløft og knebøy. Det arrangeres EM, VM og World Games, som er ikke-olympiske idretters svar på OL. Carl Petter prøvde. Ble god. Ble sterk.

Etter kun noen uker med trening stilte han på sin første konkurranse. Etter noen år ble han del av det norske landslaget. I 2022 kom det som hittil er karrierens høydepunkt: Sterkepetter står på pallen i VM. VM-Bronse sammenlagt. Tredje-sterkeste mann i hele verden i -120 kilos klassen. VM-sølv i markløft, hans beste øvelse, fikk han også rundt halsen.

En hals merket med arrene fra barndommen, prydes nå av bevisene på at det er mulig å lykkes til tross for kampene skjebnen gir deg.

«Idretten har vært min medisin. Men kampene livet har gitt meg, har lært meg å tåle å ha det vondt. Derfor er jeg utøveren jeg er i dag»

Også utenfor idretten har Carl Petter funnet lykken. Han har funnet kvinnen i sitt liv, Susanne. De har giftet seg, flyttet tilbake til vakre Lyngdal på Sørlandet og er lykkelige foreldre til to tvillingjenter.

Foto: Styrkeløftforbundet

Foto Banner: Tobias Prosch Simonsen, NRK