STIAN BJØRNES – KRIMINALITET OG BRØDRE.

Hva skjuler seg bak vikingen med snart 400 000 følgere, veltrent kropp og et skjegg de fleste misunner han?

Stian har opparbeidet seg en drøss av følgere på sosiale medier gjennom årene, men få vet egentlig om hans mangeårige fortid som kriminell. Stian fortalte at han har 25 år med kriminalitet bak seg, og at det hadde vært behov for en hel bok om han skulle fortalt om denne perioden.

Min mentale helse betyr alt. Det er vel den beste investeringen jeg har gjort i livet. Jeg må påpeke at jeg har levd et tøft liv med mye kriminalitet tidligere. Begrepet «bror» ble veldig ofte  brukt mellom oss gutta på den tiden jeg var som verst innenfor det kriminelle miljøet. Dessverre var det ikke bare fordeler å være “brødre” og “bror” innad i disse gruppene. Man endte gjerne opp med å gjøre en del ugang på grunn av ytre press og konsekvenser om man sa nei.

Kort fortalt vokste han opp i bydelen Lademoen i Trondheim, der var det mye kriminalitet den gang. Flere av de han hang med tidligere har blitt storkriminelle og har sonet flere år for ulike dommer. Stian fortalte at møtet med den kriminelle verdenen og tilhørigheten i gjengen bidro til mestringsfølelser. Han ble anerkjent for det han gjorde og den han var.

Målet var selvfølgelig å bli rik. Veldig rik. Samt å helst unngå fengsel, selv om det egentlig ikke var noe man fryktet. Havnet man i fengsel startet man bare på nytt igjen. Omtrent som karakteren i Grand Theft Auto for dem som har spilt det. Veien fra den kriminelle verden til det sivile liv har krevd tilpasning over mange år.

Forskning hvor man har intervjuet personer innenfor kriminelle miljøer nevner mye av det samme som Stian nevner. Betydningen av vennskap og lojalitet blir ofte fremhevet som grunn til å fortsette og være en del av miljøet. Likevel tegnes det et bilde av at det kriminelle miljøet kan være nokså ustabilt. Relasjonene i miljøet er ikke pålitelige, og vennskap kan raskt bli til fiendskap. Heldigvis har betydningen av begrepet «bror» endret seg en del siden den gang for Stian.

En bror for meg nå er en jeg er trygg med og vibber godt med. Lojalitet er dog alfa og det viktigste. Det er kanskje den egenskapen jeg verdsetter høyest!

Stian Bjørnes med 10 tips til hvordan en kan ivareta en god mental helse:

1. Finn en hobby

2. Fysisk aktivitet

3. Mindfulness, tilstedeværelse

4. Bygg vennskap

5. Positiv tankegang

6. Gjør gode gjerninger

7. Utfordre deg selv

8. Uttrykk og vis takknemlighet

9. Opparbeid en god søvnrytme

10. Tilgivelse

Det viktige er at det er DIN journal og DIN reise mot en bedre mental helse, og DU må finne ut hva som funker for deg!