TOBIAS SVENDSEN – IDRETT OG ANGST.

Tobias Svendsen, proff fotballspiller for Lillestrøm Sportsklubb. Fotballtalentet fra Molde, som mange har spådd en lysende karriere, har over flere år hatt mentale helseutfordringer.

Mange ventet på det ordentlige sportslige gjennombruddet for den fotrappe og tekniske 99-modellen. Sommeren 2021 sa det stopp. Tobias tok pause fra  fotballen på ubestemt tid. Lillestøm begrunnet hans fravær i de påfølgende rundene med “personlige årsaker”. Tobias bestemte seg for at taushet omkring sine egne helseproblemer ikke lengre var veien å gå. Alle skulle få vite den egentlige sannheten om hvordan mennesket og fotballspilleren Tobias hadde hatt det over flere år. En sannhet ingen visste om.

Selv storebror Sander (Viking FK) visste ingenting om Tobias sin indre kamp.

Frem til da hadde romsdalingen kvernet for seg selv med negative tanker og store bekymringer. Han ville fikse det selv, og visste egentlig ikke hva det var han slet med. Hvis han ikke skjønte noe selv, hvordan kunne da andre forstå? Han lot være å fortelle om det til noen – dette skulle han fikse selv.

Tobias tar oss med tilbake til 2016, hvor han og noen kamerater skulle forsøke noe de hadde sett på film. Spiritisme. Noe de fleste på den alderen har forsøkt. Tobias ble vettskremt. Først var han engstelig for å føle den samme redselen igjen, deretter fikk han angst for angsten.

Etter den dagen var masken på. Både på fotballbanen og ellers i hverdagslivet. Bekymringene kom og gikk, noen ganger var de borte over lengre perioder. Tobias begynte å håpe at det nå var over, men det tok aldri slutt. Ingen måtte få vite – han skulle fikse det selv. Folk som hadde troa på han i forbindelse med fotballen måtte ikke skuffes, de hadde tross alt store forventninger til han.

Han følte på mye stress, og som et resultat av stresset og bekymringene ble han utmattet. Klumpen i magen forsvant aldri. De mentale helseutfordringene ga utslag fysisk; søvnvansker, lengre restitusjonstid, utmattelse og dårlig kosthold. Faktorer som i utgangspunktet er vesentlige for å fungere optimalt som toppidrettsutøver. Det var spesielt når øktene var ferdig og han kom hjem i leiligheten sin at tankene kvernet. Fotballen var fortsatt en form for friplass, men på langt nær på samme måte som før.

18.mai 2021. Serieåpning. Strømsgodset mot Lillestrøm. Han følte seg forferdelig hele uka, mens resten av lagkameratene gledet seg. Det var vendepunktet som fikk Tobias til å lette på sløret – nok var nok. Masken måtte av og klumpen i magen måtte bekjempes. Han ringte en intern mental trener i klubben. Han trengte en pause.

Han fortalte det til alle venner og nærmeste familie før han gikk ut i mediene med historien sin. Tobias var nervøs for hva dette skulle gjøre med fotballkarrieren, men han var så lei av skuespillet han hadde drevet med i flere år. Første og fremst følte han at dette var en personlig kamp som måtte fikses, og han trengte hjelp. Han måtte fungere som menneske før han fokuserte på fotballsparkingen.

Reaksjonene fra spillere, tilskuere og fotball-Norge har utelukkende vært positive. Han skryter av klubben sin for måten han ble møtt på – de ga han den tiden han trengte. Tobias har nå deltatt i pre-season i to uker. Han føler at dette er første gangen før en sesong i seniorfotballen at han har det bra med seg selv. Pausen han hadde hjemme med familien i Molde var det beste han hadde gjort i hele sitt liv. Nå ligger ting til rette for at han kan bli den fotballspilleren han selv ønsker.

Han har merket en enorm forskjell etter at han åpnet seg – livet ble lettere. Likevel trengte han tid etter at han gikk ut med historien sin, problemene måtte bearbeides. Det krevde mye tid og energi. Men i og med at han hadde fortalt historien var det få som spurte om hvorfor han flyttet hjem på gutterommet i Molde for å ta en pause. Han føler ikke lengre et stort ytre sportslig press. Nå er folka rundt han mer opptatt av at han har det bra sett i et større perspektiv. Han tok kontroll og ryddet opp i utfordringene han hadde utenfor fotballbanen – det har nå resultert i at fotballen er hans fristed igjen. En plass han skal det kjekt med gutta, hvor farlig kan det være?

Tobias har begynt å snakke om følelser på en helt annen måte nå, da alvorlighetsgraden ikke er på samme nivå som tidligere. Har han et problem kan han prate med sine nærmeste. Forholdet til kamerater og familie har blitt mye sterkere.